Åtrå och självacceptans för ett rikare liv

19 september 2023

Livet ska inte bara överlevas, utan levas fullt ut. Att acceptera sig själv och bejaka sin sexualitet är vägen till ett fullödigt liv. Det menar Emelie Rudolph i berättelsen Den jag var som nu ges ut av Förlagshuset Siljans måsar.

– Bokens yttre ram handlar om en grupp människor i en apokalyptisk framtid. Svek, sexuell dragningskraft och den ständiga frågan om vem man kan lita på, är frågor de brottas med. De kämpar för överlevnad men hoppas även på något mer av livet, berättar Emelie Rudolph.

Varför har du skrivit boken?

– Att skriva har alltid gett mig ett inre lugn, harmoni för mina tankar. Fantasin har alltid varit rik och jag har använt skrivandet för att låta fantasin flöda fritt. En berättelse blev till en bok.

Berättelsens tema är alltså att vi ska leva fullt ut?

– Ja, precis. Man ska inte bara överleva, utan leva. Det handlar om att bejaka sin sexualitet, våga vara sig själv och acceptera sina känslor. Det är rätt tid nu!

Varför har du valt just dessa budskap?

– Med generationerna har mycket ändrats, känner jag i varje fall. Yngre idag beter sig och lever på ett helt annat vis än vad jag gjorde i deras ålder. Allting är friare men också känsligare. Något jag vill förmedla är att det är okej att ge efter för starka känslor, men också att livet kan vara tufft och då måste man kämpa!

Finns det några andra teman i berättelsen som du vill lyfta fram?

– Den mänskliga driften. Den sexuella men även längtan efter närhet av just den där personen. Ibland väljer kroppen och hjärtat, fast hjärnan säger nej, nej, nej!

Hur har temat i boken färgat ditt eget liv?

– Min önskan är nog att leva lite som bokens huvudkaraktär. Är det inte allas önskan att vara orädd, stark och självsäker? Men jag strävar mest efter att leva i nuet då framtiden är osäker. Friden är skör och jag är glad så länge allting är grönt och livfullt runt omkring oss. Jag försöker ofta tänka på hur bra vi har det just nu och att vi ska ta vara på tiden. 

Finns det något mer du vill förmedla till dina läsare?

– Ja. Människan är otroligt stark. Kroppsligt och psykiskt. En av våra starkaste drifter är åtrå och det kan ibland göra en blind för verkligheten. Men utan den är vi ett tomt skal. Ibland måste man våga att kasta sig handlöst in i något som kan bli svårt eller obekvämt. Utvärdera får man göra efteråt, avslutar Emelie Rudolph.

Maria Gabriella Lücke

Kontakter

Yvonne Frank Månsson

Förläggare