Där stormen är – Ett gripande tidsdokument av Joakim Lamotte

6 november 2023 - Senast uppdaterad 15 november 2023

Joakim Lamotte, känd som Sveriges första "swishjournalist", öppnar upp om sitt liv och arbete och ger en bild av ett Sverige i förändring de senaste 20 åren. Där stormen är blir en fascinerande betraktelse över hans resa från journalistik på Public Service och SVT:s Uppdrag granskning till ensam och utsatt samhällsbevakning bland brinnande bilar och kriminalitet på egen hand. Och om hur hans rapportering påverkar hela hans familj med det hat och direkta hot de utsätts för.

En ofiltrerad verklighet och hot

Den ärliga boken är ett svidande tidsdokument över en tid då medias landskap förändras dramatiskt och hur det påverkar både honom och hela Sverige. Med sin omisskännliga egna röst genom hela boken och sina starka åsikter om medias bevakning väcker Lamotte frågor och tankar om samhället och dess utmaningar. Lamotte skriver utlämnande om sin familj, de mänskliga möten han har haft, men också om hatiska kommentarer, dödshot och misshandel som han och anhöriga utsätts för.

 

Joakim själv om boken

"De senaste åren har jag kallats provokatör, swishhora, rasist och högerextrem av de personer som inte gillar mitt arbete, trots att jag aldrig gjort något främlingsfientligt eller högerextremt. Etablerade journalister och meningsmotståndare har ofta avfärdat mig som en irrelevant aktivist. Man jag har också utsetts till den mest inflytelserika personen på sociala medier i Sverige och miljontals svenskar har sett och uppskattat mina reportage och livesändningar. 

Jag har skrivit den här boken för att ge en djupare bild av mitt arbete och mina drivkrafter än vad som hittills framkommit i de artiklar som går att läsa när man googlar mitt namn på nätet. Eller när man får upp korta virala videoklipp på sin mobil. Men det viktigaste i berättelsen handlar om samhällsutvecklingen i Sverige de senaste två decennierna och varför det blev som det blev. Förhoppningen är att alla ska få ut något av den här boken, även de som vill kalla mig för en idiot."

Joakim Lamotte

 

Om författaren

Joakim Lamotte är en svensk journalist född 1978, uppvuxen i Lilla Edet norr om Göteborg. Han är mest känd för sitt arbete inom grävande journalistik och samhällsbevakning. Genom sina dokumentära reportage, föreläsningar och direktsändningar har han uppmärksammat människors berättelser och problem i samhället. Lamottes engagemang och mod att ta upp känsliga ämnen har gett honom såväl en lojal följarskara som kritiker. 

Joakim Lamotte har varit verksam inom svensk radio och television, inklusive Uppdrag granskning på SVT, och har studerat journalistisk vid Göteborgs universitet. Sedan 2015 har han samlat in till sitt uppehälle genom donationer från följare på sociala medier, bland annat via Swish. År 2021 toppade han Medieakademiens Maktbarometer för samtliga Facebook-konton i Sverige.

 

För mer information, recensionsexemplar eller förfrågningar om intervjuer med Joakim Lamotte, kontakta:

Nopolar Publishing

Björn Nordquist

070-1015567

mail@nopolar.se

 

Om boken

Titel: Där stormen är

Författare: Joakim Lamotte

Inbunden, 236 sidor

ISBN: 9789198788273

Pris: 249 kr (nopolar.se)

Utgivningsdatum: 2013-11-01

Förlag: Nopolar Publishing

 

Länk

Där stormen är - Nopolar

 

Kontakter

Björn Nordquist

Förlagschef