En svensk emigrants historia

17 augusti 2023

Eva Martinsson berättar i sin nya historiska roman om emigranten Gustav Rödin som flydde från den svenska fattigdomen i början av 1900-talet för att söka lyckan i Kanada.

Jordgubbsfarmen – En berättelse om Gus Rodin är en historisk roman, baserad på verkliga händelser. I centrum för berättelsen står Gustav, som växer upp i bottenlös fattigdom på den dalsländska landsbygden i början på 1900-talet. Som trettonåring får han arbete som dräng, ett hårt slit med små möjligheter att ta sig upp ur misären i fattigsverige. För att förverkliga sin dröm om en bättre framtid emigrerar han 1928 och hamnar av en tillfällighet i Kanada. Gustav blir »Gus« och i det nya landet öppnas nya världar som tidigare varit stängda.

Romanen är ett tidsdokument där Gus lyfts fram med värme och glädje men även sorg och ensamhet. Vi följer honom från Sverige över Atlanten ända fram till 1970-talet, genom den vindlande berättelsen där hans kamp och envishet driver honom framåt, för att nå sitt mål – en egen jordgubbsfarm.

Kort om författaren:

Eva Martinsson bor i Göteborg, är medlem i Författarcentrum Väst och har starka rötter på Västkusten. Efter fem års studier i idéhistoria och religionsvetenskap tog hon en fil.mag. Studierna gav henne även inspiration till att själv berätta historier om hur människors olika villkor påverkar våra känslor, tankar, drömmar och handlingar.

Jordgubbsfarmen – En berättelse om Gus Rodin är Eva Martinssons andra roman.

Titel: Jordubbsfarmen – En berättelse om Gus Rodin

Författare: Eva Martinsson

Förlag: Blue Publishing

Utgivning: 2023-09-05

Format: Kartonnage, 312 sidor

ISBN: 9789189205697

Kontakter

Stefan Lundström

Förläggare