En mästerlig uppgörelse med vår tids kulturella revolution – Boken De nya puritanerna nu på svenska

3 november 2023 - Senast uppdaterad 16 november 2023

Det är med en närmast religiös övertygelse och ett religiöst regelverk som en ny rörelse har fängslat stora delar av vår västerländska kultur och en rad institutioner i vårt samhälle. Den engelske författaren Andrew Doyle, även komiker och tv-programledare, analyserar i sin djärva och tankeväckande bok vad som hänt de senaste åren. Han ger en rad exempel på konsekvenser av den cancelkultur och ideologi som nu genomsyrar vår tillvaro.

I sin bok De nya puritanerna: Hur religionen Social Rättvisa kunde fängsla västvärlden drar Andrew Doyle en tydlig parallell till den masshysteri och de rättegångar som hölls bland puritanerna i den lilla nordamerikanska staden Salem på slutet av 1600-talet. Där avrättades ett 20-tal personer anklagade för häxkonst. Det görs inte idag. Men Doyle pekar på de faror som finns och de som lurar bakom hörnet. Idag krävs moralisk renhet och oliktänkande accepteras inte.

 

"Om framtida historiker skulle rekommendera bara en enda bok för att hjälpa läsarna att förstå den 'kritiska sociala rättvisa'-galenskap som drabbade västvärlden i början av 2000-talet, skulle det vara De nya puritanerna...måsteläsning".

PETER BOGHOSSIAN

"En sansad men förödande sågning av cancelkulturen och den moraliska övertygelse den delar med religiös fundamentalism."

SUNDAY TIMES

"Ett mästerligt angrepp mot Woke-rörelsen som samtidigt inte helt lämnar dess motståndare ifred... De nya puritanerna är akademiskt rigorös men aldrig pretentiös och är praktiskt taget oslagbar som analys av detta skrämmande sociala fenomen."

THE CRITIC

"En studie kryddad med humor, analytisk och aktuell. Du behöver inte hålla med helt och hållet för att inse att Doyle är full av förnuft."

IRISH EXAMINER

"Doyle är inte den första författaren som undersöker metoder och motiv hos fanatiska väckelsemönster, och han kommer inte att bli den sista. Jag tvivlar dock på att någon kommer att göra det med mer stil eller genuin generositet."

CONSERVATIVE WOMAN

 

För mer information, recensionsexemplar eller förfrågningar, kontakta: Björn Nordquist, Nopolar Publishing, 070-101 55 67, mail@nopolar.se

 

Andrew Doyle är författare, dramatiker, journalist och politisk satiriker från Nordirland. Han har skrivit för den fiktiva karaktären Jonathan Pie, skapat poeten Titania McGrath och har nyligen författat böckerna Free Speech och The New Puritans. Hans senaste böcker ges ut på svenska av Nopolar Publishing som Yttrandefriheten och De nya puritanerna. Dessutom Woke av Titania McGrath.

Doyle började arbeta på engelska fristående tv-kanalen GB News 2021 och är värd för en veckoshow med titeln Free Speech Nation. Hans kommentarer om politiska och kulturella frågor publiceras regelbundet i den engelska pressen. Under hösten 2023 producerade han också en intervjuserie med humorlegenden John Cleese som värd.

Under en lång period har han återkommande turnerat i Storbritannien med sin stand-up show Friendly Fire. Han har också grundat en scen för stand-up i London - Comedy Unleashed. 

Andrew Doyle har en doktorsexamen i renässanspoesi från University of Oxford, där han också arbetade som föreläsare. Han var tidigare gästforskare vid Queen's University i Belfast.

 

Intervju med Andrew Doyle av journalisten Jörgen Huitfeldt på nättidningen Kvartal under besök i Sverige 25 oktober 2023: 

Andrew Doyle - Kvartal

Ytterligare läsning om Salem:

Hysteriska anfall - då haglade häxanklagelserna i Salem, USA SvD

Kontakter

Björn Nordquist

Förlagschef