Författardebut med ”En flanörs betraktelser: Män och andra märkligheter”

26 mars 2024 - Senast uppdaterad 2 april 2024

Aforismboken En flanörs betraktelser av Per Anders Borius riktar blicken mot den urbana mannens vilsenhet. Dess ömsint sarkastiska anslag gör den underhållande att läsa, samtidigt som den blottar tragiska fenomen på ett träffsäkert sätt.

Boken tar med läsaren på en vandring genom den överplanerade staden; en miljö som skapats på ett sluttande ritbord, med växtlighet som aldrig känt sitt naturliga habitat och konstprodukter som ger en falsk känsla av hemtrevnad. Här finns män som antar en mängd olika skepnader, med allt från heltäckande tatueringar och ansiktshår "trimmade som bonsaiträd", till olika former av kändisattribut och huvuden som rakats för att "klippa banden till morfars hämtehår".

Kanske är det ett tecken i tiden att En flanörs betraktelser kommer ut just nu. Liksom vid sekelskiftet för över hundra år sedan, finns det en gynnsam grogrund för flanörlitteratur med pessimistiska skildringar av omgivningen. Samtidigt utmärker sig En flanörs betraktelser genom dess ansats att så ett frö till en positiv förändring. 

– Boken blev till i ett av mitt livs många vägskäl. Min far gick bort och jag blev plötsligt äldst i familjen. Gud knackade på dörren och jag öppnade den på glänt. I samma veva fick "metoo"-rörelsen mig att fundera både på mig själv som man och på andra män som män. Vad är det vi gör med oss och vår värld? säger Per Anders Borius. 

Han har arbetat som gymnasielärare samt universitetsadjunkt, forskare och lärare vid Lunds universitet, SLU och Malmö universitet. Sedan 2004 driver han eget företag med inriktning på kommunikation, retorik, ledarskap, personlig utveckling och talekonst. 

 

BOKSLÄPP OCH KONTAKT

En flanörs betraktelser ges ut i hårdband den 3 april 2024. Författarträff med signering sker onsdagen den 3 april, klockan 16-19. Plats: Estniska huset, Bytaregatan 28, 222 21 Lund. 

Vill du komma i kontakt med författaren eller beställa ett recensionsexemplar? Sänd ett meddelande till press@divinamedia.se

Titel: En flanörs betraktelser : Män och andra märkligheter

ISBN: 9789198660388

Bandtyp: Trådbundet hårdband

Antal sidor: 80

Utgivningsdatum: 2024-04-03

Distributör: Stardist

Förlag: Divinamedia Publishing

Förlagets boksida: Klicka här.

Kontakter

Jessika Nord

Förläggare och vd