Gert Wingårdh släpper ny bok om spektakulärt och sensuellt hus

3 oktober 2023 - Senast uppdaterad 4 oktober 2023

Den folkkära och prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh är aktuell med en ny bok, Villa på Snarøya. I boken får läsaren följa processen och visionen bakom en fascinerande villa på norska Snarøya. Det är en berättelse och fotobok om ett unikt hem omgiven av det norska fjordlandskapet, inspirerat av ett liv i orienten. Fotografen James Silverman ger boken en extra dimension.

"Vill du rita ett hus i Snarøya?" Det säger en röst som bryter på norska. Snarøya ligger i fjorden, tätt på Oslo. Tomten reser sig brant ur det mörka havet. Lite trång, men med en fantastisk utblick. Det här är berättelsen om ett ovanligt hem.

- Lusten att skapa något ytterst privat var drivande. Jag ville gestalta deras erfarenheter från Japan och ett liv i orienten, blandat med vardagen i Skandinavien. Det är ett hus som måste upplevas, kanske helst på plats men boken fungerar utmärkt som komplement för verkligheten, säger Gert Wingårdh.

Snarøya är egentligen en halvö. Ett tunt näs skiljer den från Halden och Fornebu. Här får Gert Wingårdh möjligheten att skapa ett unikt drömhus. Processen och visionen bakom huset får läsaren följa i Villa på Snarøya. Boken är en detaljerad husesyn, ovanlig och lockande. 

Utdrag ur boken:

Väder förändras i ett atrium. Stormvindar dör ut och kvar blir försiktiga puffar. Snö är alldeles magiskt. Neddansande flingor som växer mot de svarta glasväggarna. Tre stenar och en fladdrande gaslåga. Morgondopp, träningspass och en asiatisk måltid kan ske i den undre världens avskildhet. Två gästrum att vila i. En orientalisk samling i korridorens nischer. Genväg från utsidan ned till omklädning och ett renande dopp. En trappa till köket och två till sovrummet. Vardagsliv och poesi.

Gert Wingårdh är arkitekten som arbetat med hemmet i sex decennier. Från blygsamma skapelser i sjuttiotalets detaljreglerade bostadsmarknad, via individualismens explosion vid sekelskiftet till de riktigt förmögnas önskningar på tiotalet. Han har sedan 2014 varit en av programledarna för SVT:s Husdrömmar. Villa på Snarøya är Gert Wingårdhs sjätte bok om arkitektur som ges ut av Langenskiöld.

James Silverman är född i London, examen från Chelsea School of Art, verksam i Sverige, med bas i Göteborg. James medverkar regelbundet i New York Times, hans bilder har prytt mer än 200 omslag på tidskrifter som Vouge Living, Dwell och Architectural Digest. Boken Infinite Space (Gestalten 2016) beskriver hans mer än tjugoåriga karriär.

Om Bokförlaget Langenskiöld

Hos oss hittar du angelägna, färgstarka och underhållande kvalitetsböcker med hjärta och spets inom historia, konst, kultur, samhälle, barn & ungdom. Förlaget ägs av Alba Langenskiölds Stiftelse vars syfte är att stödja kultur- och samhällsnyttiga projekt i Sverige och utomlands. Förlagschef sedan 2008 är Susanne Hamilton.

Kindstugatan 16, 111 31, Stockholm

Telefon 08-663 90 50

Läs mer på www.langenskiolds.se 

Kontakter

Alba Wiklund

Förlagsassistent