Halva själen, en roman

1 september 2023

Vem var min far? Carme Rieras roman Halva själen handlar om sökandet efter en okänd familjemedlem och är samtidigt en komplex berättelse om Spaniens politiska historia under efterkrigstiden.

En dag när författaren Carme Riera signerar böcker på en bokmarknad i Barcelona kommer en man fram och lämnar över en samling brev som hennes mor skrev till en okänd älskare på 1950-talet. Breven lämnar många olösta frågor om vem älskaren var och vad som hände med modern, som dog redan 1960. Mannen som överlämnat breven är spårlöst försvunnen och när berättaren gör sina efterforskningar börjar hon misstänka att moderns älskare var en berömd fransk författare, medan modern kanske varit aktiv i motståndsrörelsen mot Francoregimen. Eller var hon i själva verket spion för regimen?

Carme Rieras roman är på ett plan en spänningshistoria om sökandet efter en far, på ett annat plan en mångbottnad gestaltning av Spaniens historia under efterkrigstiden och landets komplicerade förhållande till Europas nutid. Samtidigt leker Riera med romanens konventioner genom att ge berättaren sitt eget namn och utforma berättelsen som en efterlysning efter den försvunne mannen som överlämnat de svårtydda breven. På samma sätt som berättaren söker efter sanningen om sin familjs historia blir romanen ett utforskande av gränslandet mellan fakta och fiktion.

Carme Riera (Mallorca, 1948) är en av Spaniens främsta författare. Hon är medlem av Spanska akademien, och har skrivit såväl romaner som författarbiografier och essäer. Med Halva själen introduceras hon på svenska.

Romanen har översatts med stöd från det katalanska kulturinstitutet Institut Ramon Llull.

Information om romanen:

Titel: Halva själen

Författare: Carme Riera

Översättare: Ellinor Broman

Omslagsbild: Emma Khanafer

Förlag: Palabra förlag

Utgivningsdag: 1 september 2023

ISBN: 9789152701799

Distributör: StarDist

Förlagets hemsida: https://palabra.se

Kontakter

Ellinor Broman

Förläggare