Ny biografi skildrar vardagen i tjänst hos prins Eugen – en berättelse i tid och rum

7 september 2023

Irma Samuelsson var 17 år när hon anställdes som underkokerska hos prins Eugen 1931. I biografin I tjänst hos prins Eugen har författarna Tulla Grünberger och Inga Malmqvist samlat Irmas brev och dagböcker. Irmas historia som kokerska är en härlig och engagerande berättelse, med sin observanta blick ger hon liv åt tiden och den historia hon har att berätta. Fylld av matkultur, livslust och framtidstro – med arbete från tidig morgon till sena kvällar.

– Irmas dagböcker och brev berättar om en annan tid. Vi får inte bara ta del av maten, vardagen och alla festligheter hos prinsen, utan även följa kärlekshistorien mellan Irma och Arendt. Irma ser även till att Ernst Malmqvists historia blir berättad, som prinsens vaktmästare och förlängda arm, säger Tulla Grünberger.

I boken berättar Irma Malmqvist om livet på prins Eugens Waldemarsudde, om sommarvistelserna i Kivik och på Örgården vid Vättern under mitten av 1930-talet. Här finns också hennes bevarade recept. Vi får läsa om vad som serverades på prinsens många luncher och middagar, små som stora, med champagne och goda viner. Vi får också läsa om prinsens egna stunder med favoriter som kryddskorpor till frukost och pepparkakor till eftermiddagens te.

Ernst Malmqvist anställdes som vaktmästare hos prins Eugen 1921 och han skulle komma att bli Irmas svärfar. Genom Ernst får vi en inblick i hur ett stort slott skulle skötas från vedhämtning, uppvärmning och snöskottning, till rengöring av parkettgolv och piskandet av alla mattor. Ernst hjälpte prinsen med att tillverka tavelramar och byggställningar, och han tog hand om prinsens tavelförråd. Irma gifte sig med Ernsts son Arendt, och deras kärleksbrev ger oss ytterligare insikt i livet på 1930-talet i den kungliga miljön.

I tjänst hos prins Eugen är en familjeberättelse som slutar med ett eget hus i Saltsjöbaden där ättlingarna till Irma fortfarande bor.

"Jag känner att jag har en historia att berätta – om en speciell värld oåtkomlig för många men nära ändå. En historia som annars skulle vara oskriven och säkert så småningom helt bortglömd. För vem minns egentligen flickan i köket! Jag tror att jag redan från början hade för avsikt att dokumentera, något som kändes starkt redan första dagen när jag gick uppför den långa trappan mot Slottet."

– citat ur boken

Tulla Grünberger är fil. dr. i konstvetenskap och har skrivit flera böcker med kulturhistorisk inriktning som Slottstid – klockor på de svenska kungliga slotten 2019 och Långdunker – en gård i Sörmland 2021. Hennes intresse för mat och recept resulterade i boken Matbröd som kom ut 2003.

Inga Malmqvist har en utbildning inom datavetenskap och har arbetat med IT-utveckling av apoteks- och sjukvårdssystem. Hon är sonhustru till Irma Malmqvist, född Samuelsson.

Titel: I tjänst hos prins Eugen

Författare: Tulla Grünberger och Inga Malmqvist

Förlag: Bokförlaget Langenskiöld

Utgiven: 2023-08-29

Format: Inbunden, 150 sidor

ISBN: 9789198744095

Kontakter

Alba Wiklund

Förlagsassistent