NY BOK: Kvinnorna vid rättsstatens frontlinje

23 augusti 2023

Åklagare: ett kvinnoyrke som växt fram i det tysta. Men dessa kvinnor vid rättsstatens frontlinje utsätts för chockerande mängder hot – privat, på nätet, till och med i svenska rättssalar.

Vi ser dem nästan dagligen i media när de uttalar sig om gängbrottslighet, skjutningar, misshandel och mord: de kvinnliga åklagarna. De framstår som orädda företrädare för vårt rättssamhälle när de redogör för sina beslut om häktningar eller åtal i uppmärksammade brottsfall.

Åklagare är ett kvinnoyrke som växt fram i tysthet. Deras arbete som demokratins försvarare är viktigare än någonsin, för de senaste åren har Sverige skakats av en brutal våldsvåg. Skjutningar med dödlig utgång, sprängningar och kriminella gäng som styr städer och bostadsområden är nya fenomen.

Hela den svenska rättskedjan, från polis, åklagare och domstolar till kriminalvården är satt under stark press. Men dessa kvinnor vid rättsstatens frontlinje utsätts för mängder av hat och hot; privat, på nätet, till och med i landets rättssalar. Inte sällan utan att domaren agerar.

Hur högt är priset de kvinnliga åklagarna får betala – och är det värt det?

Vad händer om de sviktar i kampen mot den allt grövre kriminaliteten?

"Darrar jag, så darrar demokratin" – det säger en av ett stort antal kvinnliga åklagare som tillsammans med ledande politiker intervjuas i boken med samma titel. Missa inte den här brännande granskningen av de rättsliga utmaningarna i det nya Sverige.

Om författarna:

Greta Svensson, skribent och konsult, har 30 års erfarenhet av kommunikation. Hon har varit kommunikationschef på tre statliga myndigheter, senast Arbetsmiljöverket. Idag är hon egenföretagare som skriver och agerar bollplank åt individer och organisationer.

Lars Einar Engström, psykolog, författare och föreläsare, debuterade 2005 med En sexists bekännelser, som översatts till bland annat engelska och danska. 2021 gav han tillsammans med Marianne Nilsson ut debattboken Det handlar om MAKT.

Info om boken:

Titel: Darrar jag, så darrar demokratin. Kvinnliga åklagare genom hot och vardag.

Författare: Lars Einar Engström, Greta Svensson

Förlag: Bite the Bullet Press, Stockholm (https://bitethebulletpress.com/)

Utgivnings- och recensionsdatum: 4 oktober 2023

ISBN: 9789198807233

Distributör: Stardist

Fotograf: Annika Sahlin

Kommer till nätbokhandlare och den fysiska bokhandeln? Ja

Ämnen: Samhälle, debatt, kriminalitet, rättsväsende, politik, juridik, demokrati, kvinnofrågor, hot, trakasserier.

Kontakter

Lisa Bjurwald

Förlagschef