Sång ur skuggorna – ny existentiell roman av Jan-Erik Larsson

30 oktober 2023 - Senast uppdaterad 6 november 2023

Två män möts av en slump, den ene är gatumusiker och den andre bär på en gammal dröm om att bli rockstjärna. Efter det korta mötet skriver de varsin sång, inspirerade av varandra, och deras liv förändras.

Vem är författaren Jan-Erik Larsson?

Jag är en 65-åring som sent upptäckte glädjen att skriva och vågade ta steget skriva romaner. Sång ur skuggorna är min fjärde roman på sju år. Jag trivs bäst när jag får hitta på berättelser som handlar om livets vedermödor och hur man hanterar dem. 

Vad fick dig att skriva den existentiella romanen Sång ur skuggorna?

För sisådär 13-14 år sen gick jag ofta av tåget från Hökarängen, där jag då bodde, vid Skanstull för att gå den sista biten till jobbet vid Medborgarplatsen. Då stod ofta en man och spelade i uppgången till Götgatan, han var propert klädd, sjöng fantastiskt vackert och var duktig på att fånga folks blickar när de stressade förbi. Jag började fantisera om varför han stod där, han verkade inte vara ute efter pengarna, och då kom jag på att jag faktiskt kunde skriva ner mina fantasier. Och sedan fortsatte det av bara farten. Vid den tiden lärde jag mig också att spela gitarr, min dröm var att skriva låtar snarare än att skriva romaner, så en av mina sånger har också en viktig betydelse i boken.

Så du har egentligen hållit på i över tio år att skriva på romanen Sång ur skuggorna?

Ja, det är helt galet. 2014 gick jag Skrivarakademiens Författarskola med utgångspunkt från det råmanus jag då hade skrivit. När det sedan gick betydligt trögare att få till det än vad jag räknat med började jag i ren frustration skriva på en ny roman i slutet på Författarskolan. Två år senare var min debutroman Jag såg dig inte komma utgiven. 2017 tyckte jag Sång ur skuggorna var klar (då med en annan titel) och den var på väg att ges ut av samma förlag som gav ut min debutroman. Men så blev det inte. Jag har sedan skrivit om den flera gånger men till slut redigerade jag om 2017 års version till utgivningsbart skick och som nu är Sång ur skuggorna.

Varför utspelar sig handlingen i Gubbängen, Hökarängen och på Söder?

Jag har bott på tre olika ställen i Hökarängen under 25 års tid och mina två barn är uppväxta där. Jag älskar Hökarängen nästan lika mycket som jag älskar min hemstad Borås. Jag har också hängt mycket på Söder, dels har jag jobbat där och dels har jag umgåtts mycket med mina vänner där. Nu när jag bor på Lidingö sen åtta år fick jag lagom distans till Söder och söderort för att äntligen kunna slutföra romanen.

 

Tidigare romaner av Jan-Erik Larsson:

Jag såg dig inte komma (2016), spänningsroman

Miss Algots (2021), historisk roman

Flickan i vitt (2023), existentiell spänningsroman

Kontakter

Jan-Erik Larsson

Förläggare