Svartpokerklubben som tog debutanterna till Bonniers högkvarter

7 augusti 2023 - Senast uppdaterad 15 augusti 2023

Sofia och Lukas hittade varandra online genom ett gemensamt intresse för skrivande. För knappt tre år sedan fick de syn på en manustävling. Strax därefter påbörjades en trettio månaders resa, som slutade i publicering av spänningsromanen Handlöst fall, men inte på sättet de väntat sig.

Sofia Löfgren, uppvuxen i Västerås, 37 år gammal och numera bosatt i Kalmar med sina tre barn är med tre publicerade romaner och åtskilliga noveller den mer erfarne författaren i duon. Lukas Adamsson, 27 år gammal, uppvuxen i Stockholmsförorten Farsta och bosatt i Husby, har en helt annan bakgrund. Bland annat har han spelat och verkat bland svartpokerklubbar, både i Sverige och utomlands.

– Jag har länge velat skriva en bok om pokerklubbarna, berättar Lukas. Jag tänkte aldrig på det som en deckare, mer som en tragikomisk roman, för utöver kriminaliteten och råheten är det främst de udda och knäppa karaktärerna som stått ut under mina år inom pokern.

När författarduon fick syn på en tävling som utlyste en deckare ändrades det dock.

– Det var faktiskt mitt förslag, säger Sofia. Vi hade redan en ungefärlig story planerad, men visste inte i vilken miljö vi skulle placera den. En kombination av att vi båda var rätt trötta på att läsa om kokain tillsammans med Lukas erfarenheter gjorde valet självklart.

Handlöst fall, som är del 1 i en serie, fick således utspela sig bland Stockholms svartpokerklubbar, främst på Monte Carlo, en klubb som bokens huvudkaraktär Joakim Törnström äger och driver. Ett nytt grepp på spänningsgenren, som med tiden har ambitionen att inte bara belysa, utan potentiellt även påverka synen man har på gambling och den undre världen.

– Det är inte främst en politisk poäng, säger Lukas. Hantverket är allt för oss, men det finns mycket att säga om till exempel statligt monopol på gambling och även det tillvägagångssätt man tillämpar för att motarbeta illegala klubbar och den kriminella verksamhet som omsluter världen.

Denna problematik ges främst utrymme genom Jenna Roth, polisperspektivet i boken, som deltidsarbetar på specialinitiativet Hartassen, en tvärfunktionell anti-gambling-grupp.

Deckartävlingens jury verkade dock inte uppskatta denna speciella vinkling då manuset gick obemärkt förbi. Däremot nappade Bokförlaget Forum, mindre än en vecka efter att duon skickat in manuset.

– Det var helt sjukt, intygar både Lukas och Sofia. Vi hade sagt innan, mest på skoj, att om vi verkligen fick drömma var det två förlag vi ville hamna hos, Forum eller Piratförlaget.

Men trots Forums intresse kom det inget avtalsförslag på en gång, utan i stället ändringsförslag. Manuset behövde finslipas, karaktärerna behövde fördjupas och en serie behövde planeras. Ett arbete som duon i och för sig gärna tog på sig.

– Vi satt på videomöte med dem, berättar Sofia. Det var rätt knäppt. Vi hade förberett oss i över en vecka på alla potentiella samtalsämnen och frågor, men det hade vi inte behövt göra. De nästan ursäktade sig över sina ändringsförslag och typ sålde in sig själva. Sade att de förstod att vi hade fått erbjudanden från andra, att det kunde dröja lite med utgivningen eftersom det behövdes en gedigen PR-kampanj och så vidare. Vi försökte spela det coolt och säga att det nog skulle lösa sig.

Efter det påbörjades ett halvårs samarbete som främst sköttes genom mejlkontakt.

– Vi lärde oss mycket, berättar Lukas. De ställde krav, till exempel att de ville ha karaktärsbågar som sträckte sig över tre böcker, något vi inte hade planerat för, åtminstone inte i detalj, men det gjorde att vi utvecklades som författare. Överlag var de väldigt uppmuntrande och kallade oss faktiskt för "blivande stjärnor".

Efter att ha skickat in de överenskomna förändringarna i sin helhet började en nervös väntan. Det var nu det stora beskedet skulle komma ... och efter ett par ängsliga veckor fick de sitt svar. Jättebra. Ni har arbetat mycket bra med ändringarna.

– Det var en stor lättnad, säger Sofia. Det kändes som att det var färdigt nu, till sist. Men då kom ett tillägg.

– De ville att vi skulle skriva en mer utförlig plan för bok 2 och 3 i serien, säger Lukas. Vi hade redan en plan, men de ville ha allt konkret på papper. De ursäktade sig också för att det var omständligt, men de sade att det var för att det var ett sådant stort åtagande och att man krävde detta uppifrån. De försäkrade att det skulle gå snabbare efter att manuset var antaget.

Men i slutändan blev det inget antagande.

– Det var svårt att förstå varför, säger Sofia. De gav oss ingen riktig anledning. De var nöjda både med manuset och vår plan för nästkommande delar i serien. Det enda vi uppfattade var att "det var för hög konkurrens inom spänning på det egna förlaget".

Sofia berättar vidare att det kändes som om de levt i en bubbla under ett halvår, men nu blev tvungna att se sig om. Hon delade med sig av erfarenheten på Instagram och inom en halvtimme kom ett oväntat svar. Ett nytt förlag hörde av sig, imponerade och intresserade då Forum arbetat fram en serie tillsammans med duon. Men det blev inget avtal där heller.

– Vi var väl rätt färgade av våra erfarenheter, berättar Sofia. Inte bara hos Forum - vi var faktiskt rätt nöjda med dem i efterhand och hade lärt oss mycket - men generellt av förlagsbranschen. Jag hade dåliga erfarenheter hos andra förlag och många kolleger som blivit behandlade illa. Ingen ville heller göra en storsatsning på boken eller komma med några löften.

– Om det hade varit ett år tidigare hade det varit annorlunda, tillägger Lukas. Men nu hade vi lagt ned så mycket arbete, dessutom fått upp våra förväntningar om hur stor både vår första bok, Handlöst fall, men även den efterföljande serien skulle kunna bli.

Så duon valde att starta eget i stället. Sofia Löfgren är utbildad ekonom och Lukas har utöver bakgrunden inom poker arbetat inom marknadsföring.

– Vi hade de grundläggande resurserna på plats för ett företag och kände att det var dags nu, berättar duon. Vi kände ett behov, inte bara av att lansera våra egna böcker på rätt sätt, men också att försöka lämna ett avtryck på förlagsbranschen.

Förlaget försöker bland annat att utmärka sig genom att lansera en manustävling under hösten, där man erbjuder ett förskott på 100 000 kr och ett traditionellt avtal i alla bokformat till vinnaren. Förlaget har även redan hunnit ta ställning i flera debatter kring bland annat ljudbokstjänsternas fejder och bedrägliga hybridförlag.

Adamsson Löfgren Bokförlags vision är att vara ett traditionellt bokförlag med fokus på kvalitativt och kommersiellt gångbar litteratur, med ett extra öga för transparens och schyssta arbetsvillkor inom bokbranschen.

Utlåtanden Handlöst fall:

"En riktig bladvändare! Välskriven med oväntade vändningar."

Sammy Jeridi, Storytel Awards 1:a 2023, Kategori Spänning

"Skickligt svarvade karaktärer och spänning på hög nivå!"

Sofia Rutbäck Eriksson, Deckarförfattare

"Vilken debut! Det här är en riktigt uppslukande, överraskande och intrigdriven spänningsroman i högt tempo och med rappa dialoger som är omöjlig att lägga ifrån sig. Intressanta karaktärer, levande personporträtt och trovärdiga miljöer skapar delaktighet i berättelsen och förhöjer läsupplevelsen ännu mera. Bokens täta handling och rubrikernas nedräkning ökar förväntningarna och triggar spänningen om vad som komma skall. Språket har ett direkt tilltal, uppblandat med slang och branschord anpassade till de olika miljöerna, viket skapar trovärdig insyn och för tankarna till ett filmmanus. Och precis som en tv-serie vill man bara ha mer. Det här är verkligen en bladvändare som ger mersmak! När kommer fortsättningen?!"

Agneta Norrgård, Boktipsare i Go´kväll och P4 Västernorrland

Titel: Handlöst fall

Författare: Lukas Adamsson & Sofia Löfgren

Förlag: Adamsson Löfgren

Utgivningsdag: 1 september 2023

ISBN: 9789198832655

Distribution: Stardist

Fotograf: Mgfoto.nu

Kontakter

Lukas Adamsson & Sofia Löfgren

Förläggare/Författare