Teaterhistoria som den aldrig berättats förr

29 augusti 2023

Boken Gaffelgränd 1 A – minnen ur teaterförlaget Colombines historia är en dramatisk rapport från en ganska okänd del av teaterns värld. Här belyser den legendariska förläggaren Berit Gullberg hur ett teaterförlag arbetar och dess viktiga roll i teatervärlden.

Teaterförlagets avgörande funktion för svensk teater är obekant för många. Ett teaterförlag kan beskrivas som ett mellanting mellan förlag, agentverksamhet för dramatiker, växthus för författare, inspiratör för teatrarna runt om i landet. Förlaget presenterar pjäser för teatrarna och introducerar nya dramatiker, såväl svenska som internationella. Colombine arbetar med svenska teaterhus men verkar också för att lansera svenska dramatiker internationellt. Vikten av Colombines entusiastiska och målmedvetna arbete kan knappast överdrivas.

Teaterförlaget Colombine har bland annat satsat konsekvent på barnteater och nordiskt samarbete (med den norske dramatikern Jon Fosse som ett av de tyngsta namnen). Genom åren har förlaget byggt upp ett stall med flera hundra av Sveriges och Nordens främsta dramatiker.

I Gaffelgränd 1 A berättar Berit Gullberg mycket personligt om intressanta och oväntade händelser i teaterns värld. Det är den första boken på svenska om ett teaterförlags arbete. Här avhandlar hon frågor som: Vilken roll har teatern i dagens samhälle? För yttrandefriheten? Vad får man egentligen göra med en pjäs som regissör?

I boken medverkar också betydande teaterpersoner med egna inlägg, bland dem Jon Fosse, Marie Lundquist, Lars Löfgren, Staffan Valdemar Holm, Klas Östergren, Linda Zachrisson.

Om Berit Gullberg:

Författare. Programledare. Tidigare presschef på bokförlaget Rabén & Sjögren och informationschef på Dramaten. Presschef för Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. Men framför allt teaterförläggare på egna förlaget Colombine, som hon grundade för nära 30 år sedan. Hon har utvecklat Colombine till Nordens kanske mest innovativa teaterförlag, med ett enastående kontaktnät bland dramatiker och teaterhus över hela världen.

Gaffelgränd 1 A på bokmässan:

Något närvarande annat

Seminarium, samtal mellan dramatikern Jon Fosse och hans förläggare på Colombine, Berit Gullberg. De talar om den märkvärdiga och nästan osannolika framgångssagan med mot- och medgångar som skapade Jon Fosses väg ut i världen.

Fredag 29 september kl 11.00-11.45.

Sagt om Berit Gullberg och Gaffelgränd 1 A:

"Colombine har vore heilt avgjørende." – Jon Fosse

"En stor upplevelse att läsa... kärleksfullt och briljant... suveräna snabbporträtt av människorna i vimlet." – Staffan Göthe

"Detta är en underbar historia om teaterns på så många sätt... läsvärd och lättläst. Din bok är viktig." – Stig Hansen

"... rinner genom våra teaterliv med en munter ton, ett lätt allvar och ett viktigt budskap... en kärleksgärning." – Lars Löfgren

"... en korsväg där så många spännande människor och händelser möts." – Marie Lundqvist

"En storslagen bok... ett dokument över ett stort livsverk." – Ulf Peter Hallberg

"... väldigt rolig och lärorik." – Therese Björneboe

"På drygt 200 rikligt fotoillustrerade sidor återger Gullberg livfullt det energiska och roliga arbetet med att bygga upp den förlagsverksamhet som nu efter tre decennier har runt 600 svenska och utländska dramatiker och översättare i sitt stall... Här varvas reflekterande tankar om scenkonstens uttryck och uppdrag med anekdoter om och minnen av möten... en teaterhistoriskt läsvärd memoarbok." – Bibliotekstjänst, Martin Lagerholm

"Hela Teatersverige svärmade kring henne... Berit Gullberg levererar 50 års scenkonsthistoria, och det blir aldrig tråkigt." – Gunilla Kindstrand, SvD

Info om boken:

Titel: Gaffelgränd 1 A – minnen ur teaterförlaget Colombines historia

Författare: Berit Gullberg

Förlag: Pajazzo

Format: 224 sidor, illustrerad (flertalet bilder aldrig tidigare publicerade)

Omslagsfoto: Anders Gustafsson, Scanpix

ISBN: 9789189386051

Beställ boken via Bokinfo, nätbokhandlare, fysiska bokhandlare eller publisher@manderley.se

Kontakter

Per Axel Nordfeldt

Förlagschef