Balladen från norr, en historisk skildring i serieformat

22 mars 2024 - Senast uppdaterad 25 mars 2024

Nu har den efterlängtade fjärde delen av Balladen från norr kommit från tryckeriet. Den spanske serieskaparen Alfonso Zapicos storverk om gruvarbetarrevolten i Asturien 1934 har fått ett strålande mottagande av svenska serieläsare.

I Balladen från norr skildrar Alfonso Zapico klassamhället i 1930-talets Asturien under de dramatiska åren före spanska inbördeskrigets utbrott. I centrum står en fattig gruvarbetarfamilj, Amalia, Apolonio och dottern Isolina. Hon är hembiträde hos den stenrike markisen av Valdivia, vars son Tristán är en misslyckad förläggare med vänstersympatier. De blir förälskade men tvingas isär när gruvarbetarna gör uppror.

Romanfigurerna vävs in i en berättelse med förankring i verkliga händelser. I oktober 1934 genomfördes en generalstrejk, som i Asturien övergick till väpnat uppror. Gruvarbetarnas miliser intog provinshuvudstaden Oviedo och höll staden under två veckor. Militär från hela landet tillkallades för att slå ned upproret under ledning av general Franco. Vedergällningen blev skoningslös; tusentals människor avrättades eller sattes i fängelse. 

Fredrik Strömberg har gett de tre första delarna av Balladen från norr högsta betyg i sina BTJ-recensioner. Om den första skrev han:

"Zapico låter oss följa ett antal olika personer som levandegör de historiska händelserna och balanserar narrativ fiktion och historiska fakta på ett förträffligt sätt. Bilderna är konstnärliga men lättlästa, och det faktum att allt återges i gråskala bidrar till en dokumentär känsla, samtidigt som berättelsen har ett driv och skapar engagemang i de personers liv som vi får följa."

Kulturbilagan skriver följande om den tredje delen av serien:

"Sammantaget är serien bland de mest ambitiösa projekt jag sett i serieväg att berätta om ett dramatiskt skeende i historien i dramatiserad form. Jag kommer bara på ett fåtal liknande verk som Jacques Tardis Folkets röst som skildrar Pariskommunen i ett verk i fyra delar. Det var också en revolution som slogs ned mycket blodigt. Tardi och Zapico delar också ambitionen att berätta om sociala motsättningar och brutalt förtryck utan att skönmåla och det är det som gör att Balladen från norr höjer sig över mängden av historiska skildringar i serieform."

Om författaren:

Alfonso Zapico är uppvuxen i en gruvort i Asturien, regionen i norra Spanien där Balladen från norr utspelar sig. Han har även tecknat en serie om den palestinsk-israeliska konfliktens ursprung (Café Budapest) och om författaren James Joyce liv (Dublinés). 2012 tilldelades Zapico det spanska Premio Nacional del Cómic för Dublinés

Om översättarna:

Elisabeth Helms och Manni Kössler är två av Sveriges främsta översättare från spanska till svenska. De har skrivit förordet till den fjärde delen av Balladen från norr.

Om förlaget:

Palabra förlag ger ut spansk och latinamerikansk skönlitteratur på svenska. Besök palabra.se för mer information. 

Titel: Balladen från norr (fjärde delen)

Sidantal: 240 sidor

ISBN: 9789152701805

Distributör: StarDist

 

Kontakter

Ellinor Broman

Förläggare