Gå till huvudinnehåll

Mode som stoff till minnen

2 november 2023

Den folkkära artisten Lill Lindfors berättar om kjoltricket under Eurovisionsfestivalen 1985 och om sitt kluvna förhållande till trender. Sveriges främste couture-skapare Lars Nilsson minns ett möte med stjärnfotografen Irving Penn. Journalisten och författaren Åsa Linderborg tänker på pappas trasiga skor och förklarar hur en Armani-kappa beseglade hennes egen klassresa. 

"Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom föremål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det förgångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot kroppen just som det avgörande ägde rum."

I Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsera kan komma att symboliseras av ett visst plagg eller mode.

Boken bygger på intervjuer och samtal med Thomasine Barnekow, Gaby Borglund, Lalle Johnson, Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Aleksa Lundberg, Jonas Lundqvist, Anders Mellbourn, Sunil Munshi, Lars Nilsson, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Bodil Schrewelius, Andrés Stoopendaal, Alexandra von Schwerin, Pia Staël von Holstein, Camilla Thulin och Anna-Karin Wyndhamn. Genom deras tankar och berättelser binds mode och minne samman. Prousts berömda madeleinekaka kan vara en bräddfull klädkammare. Eller enskilda plagg. Baddräkten med stora himmelsblå prickar, en alldeles perfekt dag på stranden. Eller ett par blankslitna jeans som påminner om mamma och barndomens trygga vrå.

Boken utkommer 23.11.06 och har ISBN 978-91-519-2178-5.

 

Om författarna

Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet (med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020. Han är även en tongivande kulturskribent, för Expressen och Helsingborgs Dagblad.

Hanna Wittrock är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat forskat om relationen mellan mode, konsumtion och sociala medier. Hon har också medverkat som expert i panelen för SVT:s "Fråga Lund".

 

Om förlaget

Hoc Press är ett bokförlag med utgivning av samtida skönlitteratur och sakprosa, främst på svenska. Våra böcker säljs i bokhandeln och genom nätbokhandlarna. Se även hocpress.se.

Kontakter

Andreas Kittel


Senaste nytt

15/4/2025

I sommar släpps pulitzerprisvinnande biografi om Martin Luther King Jr.

Med gedigen research har Jonathan Eig på ett lättillgängligt och levande sätt skrivit den första stora biografin på flera årtionden om Martin Luther King Jr., och den första med nyligen offentliggjorda FBI-handlingar. 


02/4/2025

Spännande rymdäventyr om artificiell intelligens och ideologiska konflikter

Eden är en spännande framtidsroman som problematiserar religiöst styrda auktoritära samhällen, artificiell intelligens, modernt slaveri och utmaningarna med att försvara mänskliga rättigheter i ett gränslöst universum. 


27/3/2025 - Senast uppdaterad 14 april 2025

Han flydde Ryssland som elvaåring – nu försvarar han Väst med humor och hetta

Den internationellt uppmärksammade boken En immigrants kärleksbrev till Väst av Konstantin Kisin släpps i Sverige. Vid 11 års ålder lämnade han Ryssland för att söka ett bättre liv i Storbritannien. Idag är han en framstående komiker, författare och debattör. Hans populära podcast Triggernometry har över 1,2 miljoner prenumeranter. 


05/2/2025

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld är en minnesbok och upptäcktsresa i en barndomsvärld som inte längre finns. Det är Per Anders Borius andra bok efter hans debut med En flanörs betraktelser våren 2024.


20/1/2025 - Senast uppdaterad 24 januari 2025

Dansa hela natten på undergångens brant, en serieroman

Palabra förlag har etablerat sig som ett viktigt serieförlag, med Paco Rocas Emilio och glömskan och Slumpens spår, och de fyra delarna av Balladen från norr av Alfonso Zapico. Nu kommer förlagets åttonde serieroman, en berättelse om kärlek i svåra tider av spanjoren Sebas Martín. 


10/12/2024

Robin Williams bakom kulisserna

Dave Itzkoff har skrivit en heltäckande och imponerande biografi över Robin Williams, en av de mest folkkära och missförstådda skådespelarna i USA.


03/12/2024

10 år efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris

Den 7 januari 2025 har 10 år passerat sedan terrorattacken mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris. Under några få minuter mördades tio människor på satirtidningens redaktion och än fler skadades och dödades i närheten eller i senare attacker. Händelserna chockade Frankrike och uppmärksammades världen över. Tre böcker som berör årsdagen ges ut på svenska.


03/12/2024

Förbjuden att minnas

Du måste glömma! är en gripande och sann berättelse om övergrepp inom katolska kyrkan. Hur blottläggandet motarbetats både av kyrkan och den egna familjen. Det är en bok om att minnas, trots all smärta.


04/11/2024

Julia von Lucadous dystopi – nu i svensk översättning

Riva är höghushoppare och står på toppen av sin karriär. Hon har miljontals fans och en egen signaturdrink. Men en dag tröttnar hon plötsligt, vägrar att träna och isolerar sig i sin lyxlägenhet. Vad har hänt? Och hur ska man få henne att börja hoppa igen?


15/10/2024

Om sorgens många vägar

Sorg är en del av alla våra liv. Om vi kan möta och acceptera den kan den utmynna i någonting som också är ljust. I boken Sorg – om förlust och läkning vid förändringar i livet bjuder författarna Marie Granberg Moquist och Eva Aggeklint in till att utforska sorgens många ansikten – utan pekpinnar och snabba lösningar. Att få vara i det som pågår. I den egna processen. Det finns inga rätt eller fel, men det finns en väg framåt.


02/10/2024

Yeonmi Park flydde Nordkorea - från sexslav i Kina till frihetskämpe i USA

Den hyllade människorättsaktivisten och författaren till storsäljaren In Order to Live (För att kunna leva) slår nu larm i sin nya bok Medan tid ännu är (While Time Remains) och påminner oss om hur bräcklig friheten är och vad vi måste göra för att bevara den.


24/9/2024

En rak vänster! – Den lilla röda ordboken av David Eberhard och Tobias Persson

Samhället vacklar. Bristen på gemensamma och tydliga definitioner splittrar oss. Men nu kommer räddningen. Bli mer konformistisk i sinnet och mer röd i hjärtat med den nya svenska lilla röda ordboken!


02/9/2024

Pallas Athena jobbar på Max i Landskrona. Ny lyrik från Hoc Press.

Latinforskaren Anna Blennow debuterade som poet 2021 med långdikten Helsingborgsång. Hennes nya diktsamling, På resa med Platsens Ande, är en fristående fortsättning som rör sig i vidare cirklar ut i världen.


20/8/2024

Vägen till samtal i en polariserad tid

Med ökade motsättningar och ett bitvis högt tonläge i det allmänna samtalet ger boken Filosofera tillsammans konkreta alternativ för hur vi kan prata med varandra på ett eftertänksamt och inlyssnande sätt, även när det gäller svåra frågor.


14/8/2024

En ny chans för besvärliga barn, med tvång!

Idag finns en diskussion kring hur omhändertagna, frihetsberövade barn behandlas inom socialvården. Kan vi lära oss något av historien? Enligt Louise Lindblom är det precis vad vi kan göra. I boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor visar hon hur formandet av goda medborgare till Folkhemmet utfördes genom riktad social ingenjörskonst under första hälften av 1900-talet.