Mode som stoff till minnen

2 november 2023

Den folkkära artisten Lill Lindfors berättar om kjoltricket under Eurovisionsfestivalen 1985 och om sitt kluvna förhållande till trender. Sveriges främste couture-skapare Lars Nilsson minns ett möte med stjärnfotografen Irving Penn. Journalisten och författaren Åsa Linderborg tänker på pappas trasiga skor och förklarar hur en Armani-kappa beseglade hennes egen klassresa. 

"Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom föremål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det förgångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot kroppen just som det avgörande ägde rum."

I Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsera kan komma att symboliseras av ett visst plagg eller mode.

Boken bygger på intervjuer och samtal med Thomasine Barnekow, Gaby Borglund, Lalle Johnson, Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Aleksa Lundberg, Jonas Lundqvist, Anders Mellbourn, Sunil Munshi, Lars Nilsson, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Bodil Schrewelius, Andrés Stoopendaal, Alexandra von Schwerin, Pia Staël von Holstein, Camilla Thulin och Anna-Karin Wyndhamn. Genom deras tankar och berättelser binds mode och minne samman. Prousts berömda madeleinekaka kan vara en bräddfull klädkammare. Eller enskilda plagg. Baddräkten med stora himmelsblå prickar, en alldeles perfekt dag på stranden. Eller ett par blankslitna jeans som påminner om mamma och barndomens trygga vrå.

Boken utkommer 23.11.06 och har ISBN 978-91-519-2178-5.

 

Om författarna

Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet (med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020. Han är även en tongivande kulturskribent, för Expressen och Helsingborgs Dagblad.

Hanna Wittrock är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat forskat om relationen mellan mode, konsumtion och sociala medier. Hon har också medverkat som expert i panelen för SVT:s "Fråga Lund".

 

Om förlaget

Hoc Press är ett bokförlag med utgivning av samtida skönlitteratur och sakprosa, främst på svenska. Våra böcker säljs i bokhandeln och genom nätbokhandlarna. Se även hocpress.se.

Kontakter

Andreas Kittel