Gå till huvudinnehåll

Från dataspelssuccé till akvarellmålning och författarskap

10 november 2023

Stefan Gadnell är skaparen bakom BackPacker, en svensk spelsuccé från 90-talet. Idag ägnar han sig åt akvarellmålning och författarskap.

Stefans akvareller är mycket uppskattade och årligen arrangeras ett flertal utställningar runtom i Sverige med hans bilder. Akvarellerna kännetecknas av dramatiska scener, rika på varma färger, och ofta avbildas städer med gator och människor. Stefan älskar att fånga händelser i sina bilder och vill att varje målning ska berätta en historia. Denna passion för berättande sträcker sig även till hans författarskap, där han skapar romaner som pulserar av händelser och spännande handlingar.

Stefans tredje roman handlar om en ung man, Samuel Hansson, som arbetar med kryonik, en vetenskap som syftar till att bevara människors liv genom att frysa in dem. Samuel drömmer om att skapa en bättre och mer rättvis värld, men märker att det inte alltid är så enkelt. Ofta blir det fel. Det visar sig vara mycket svårt att leka gud, att besluta vem som ska leva och vem som ska dö. Samuels möjligheter att ändra historien gör att gangsters, till och med CIA, är ute efter honom. Vid ett tillfälle försöker en nedfrusen AI-programmerare ta livet av honom med hjälp av sina appar. 

Stefan avslutar sin bok Fem Nedfrysta Pekineser med följande epilog: Människans framgång, vad innebär det? Alla civilisationer före oss har gått under och tur är väl det. De är alla exempel på människans tillkortakommanden. Vi hänförs lätt över att några präster eller smått sinnessjuka makthavare lurat sitt folk att arbeta, upprätta städer med storslagen konst i överdådiga byggnader, oftast till sig själv och sina närstående. Historiker och arkeologer förtjusas av dessa kvarlämningar, men det är inte dessa kulturer vi ska vara stolta över. Den större delen av tiden som människan levt på Jorden har vi inte lämnat dessa avtryck, det är då och endast då som vi levt med naturen i samspel med de andra djuren på vår planet. Hade samspelet fortgått skulle vi kunna leva vidare och njuta av Jorden, i flera hundra tusen år till. Flera miljarder människor hade fått leva i frihet, utan arbete och förtryck. 

Stolta ser vi oss som den sanna civilisationen, den som slutligen lyckades, men skärskådar vi oss är vi pinsamt dåliga på att fördela jordens resurser och rikedomar, vår intelligens till trots. Vi utarmar Jorden och den här gången drar vi tyvärr med oss hela planeten i vår kollaps. Då har civilisationerna före oss lyckats betydligt bättre eftersom de överlämnade en relativt orörd planet efter sig, deras bearbetade stenblock har inte gjort någon större skada. 

När jag ser all miljöförstöring på Jorden blir jag ledsen, mycket ledsen. Börjar nästan gråta. Vad kan vi göra? Man vill ge upp, det finns inte längre någon återvändo. Människan kommer att fortsätta utrota Jordens djur, alltfler för varje år. Vi kommer att fortsätta hantera dem under vidriga former, några inlåsta, andra i kätting och alltför många i alldeles för små burar. Hur kan det komma sig att människan, som en art bland många på Jorden, tillåts hålla andra arter fängslade, djur som är helt oskyldiga? En självutnämnd härskare, som inget annat djur har bett om eller önskat sig. Det skulle aldrig hålla i en rättegång. Om det fanns en universell domstol i Vintergatan skulle den här apan åka fast ordentligt, garanterat livstid, troligen dödsstraff.

Vi sprider plast och skräp överallt, dumpar skiten i havet. De stackars djuren som vi delar vår planet med vet inte bättre och kämpar för att överleva bland de gifter vi sprider omkring oss. Stackars dem. Helt oskyldiga. Det är som om en del människor inte förstår att djuren också har en själ, ett jag, som tänker, de existerar, precis som du och jag. Ändå fortsätter vi att smutsa ned vår planet.

Koldioxidhalten i atmosfären ökar i allt snabbare takt och det kommer att sluta illa för oss alla. Mycket illa. Det är oundvikligt. Världshaven stiger, skogsbränder kommer att ödelägga allt. Svält, krig och katastrofer. De som kan göra något, de superrika och deras lakejer, politikerna, ser inte längre än till sin egen plånbok. De gör inget, tvärtom, de driver på detta vansinne. Det är synd, väldigt synd. Jag blir så ledsen, fortsätter gråta. För Jorden är en fantastisk planet. Så underbar, så vacker. Den var som gjord för oss. Vi har under lång tid levt i symbios med djuren och naturen på Jorden.

Men inte nu längre.

Men misströsta ej. När jag blir deprimerad över hur vi missköter Jorden brukar jag tänka att Universum är stort, oerhört stort. Det finns miljoner planeter därute som är fulla av liv. Några är helt täckta med vatten, en enda stor ocean, där fiskar och andra varelser lever och har levt där i miljoner år. Märkliga hajar, och jättebläckfiskar simmar i djupet bland plankton och småfisk. Det finns andra planeter, som liksom vår, har landmassor där växter och landdjur frodas. Några är större än Jorden. Där finns djur med bastanta ben, som elefanter, för att klara den kraftiga gravitationen. Andra planeter är mindre än Jorden och där kryllar det av spindlar stora som lejon. Gräshoppor stora som hästar. Gigantiska trollsländor fyller himlen under deras soluppgång. Insekter surrar överallt i enorma regnskogar. Vilken underbar tanke. Vilka fantastiska världar det finns. Jag blir lycklig när jag tänker på dem. 

På dessa planeter finns inga människor som förstör bara för att tjäna pengar, eller fyller haven med plast av lathet och oförståelse. Allt detta liv är mångt mycket större än den krympande lilla skara vi har här på Jorden. De här fjärran platserna är också säkra, helt säkra, för människan kommer aldrig någonsin att kunna nå dem. 

/ Stefan Gadnell

www.gadnell.com

Kontakter

Stefan Gadnell

Författare


Senaste nytt

27/3/2025

Han flydde Ryssland som elvaåring – nu försvarar han Väst med humor och hetta

Den internationellt uppmärksammade boken En immigrants kärleksbrev till Väst av Konstantin Kisin släpps i Sverige. Vid 11 års ålder lämnade han Ryssland för att söka ett bättre liv i Storbritannien. Idag är han en framstående komiker, författare och debattör. Hans populära podcast Triggernometry har över 1,2 miljoner prenumeranter. 


05/2/2025

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld är en minnesbok och upptäcktsresa i en barndomsvärld som inte längre finns. Det är Per Anders Borius andra bok efter hans debut med En flanörs betraktelser våren 2024.


20/1/2025 - Senast uppdaterad 24 januari 2025

Dansa hela natten på undergångens brant, en serieroman

Palabra förlag har etablerat sig som ett viktigt serieförlag, med Paco Rocas Emilio och glömskan och Slumpens spår, och de fyra delarna av Balladen från norr av Alfonso Zapico. Nu kommer förlagets åttonde serieroman, en berättelse om kärlek i svåra tider av spanjoren Sebas Martín. 


10/12/2024

Robin Williams bakom kulisserna

Dave Itzkoff har skrivit en heltäckande och imponerande biografi över Robin Williams, en av de mest folkkära och missförstådda skådespelarna i USA.


03/12/2024

10 år efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris

Den 7 januari 2025 har 10 år passerat sedan terrorattacken mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris. Under några få minuter mördades tio människor på satirtidningens redaktion och än fler skadades och dödades i närheten eller i senare attacker. Händelserna chockade Frankrike och uppmärksammades världen över. Tre böcker som berör årsdagen ges ut på svenska.


03/12/2024

Förbjuden att minnas

Du måste glömma! är en gripande och sann berättelse om övergrepp inom katolska kyrkan. Hur blottläggandet motarbetats både av kyrkan och den egna familjen. Det är en bok om att minnas, trots all smärta.


04/11/2024

Julia von Lucadous dystopi – nu i svensk översättning

Riva är höghushoppare och står på toppen av sin karriär. Hon har miljontals fans och en egen signaturdrink. Men en dag tröttnar hon plötsligt, vägrar att träna och isolerar sig i sin lyxlägenhet. Vad har hänt? Och hur ska man få henne att börja hoppa igen?


15/10/2024

Om sorgens många vägar

Sorg är en del av alla våra liv. Om vi kan möta och acceptera den kan den utmynna i någonting som också är ljust. I boken Sorg – om förlust och läkning vid förändringar i livet bjuder författarna Marie Granberg Moquist och Eva Aggeklint in till att utforska sorgens många ansikten – utan pekpinnar och snabba lösningar. Att få vara i det som pågår. I den egna processen. Det finns inga rätt eller fel, men det finns en väg framåt.


02/10/2024

Yeonmi Park flydde Nordkorea - från sexslav i Kina till frihetskämpe i USA

Den hyllade människorättsaktivisten och författaren till storsäljaren In Order to Live (För att kunna leva) slår nu larm i sin nya bok Medan tid ännu är (While Time Remains) och påminner oss om hur bräcklig friheten är och vad vi måste göra för att bevara den.


24/9/2024

En rak vänster! – Den lilla röda ordboken av David Eberhard och Tobias Persson

Samhället vacklar. Bristen på gemensamma och tydliga definitioner splittrar oss. Men nu kommer räddningen. Bli mer konformistisk i sinnet och mer röd i hjärtat med den nya svenska lilla röda ordboken!


02/9/2024

Pallas Athena jobbar på Max i Landskrona. Ny lyrik från Hoc Press.

Latinforskaren Anna Blennow debuterade som poet 2021 med långdikten Helsingborgsång. Hennes nya diktsamling, På resa med Platsens Ande, är en fristående fortsättning som rör sig i vidare cirklar ut i världen.


20/8/2024

Vägen till samtal i en polariserad tid

Med ökade motsättningar och ett bitvis högt tonläge i det allmänna samtalet ger boken Filosofera tillsammans konkreta alternativ för hur vi kan prata med varandra på ett eftertänksamt och inlyssnande sätt, även när det gäller svåra frågor.


14/8/2024

En ny chans för besvärliga barn, med tvång!

Idag finns en diskussion kring hur omhändertagna, frihetsberövade barn behandlas inom socialvården. Kan vi lära oss något av historien? Enligt Louise Lindblom är det precis vad vi kan göra. I boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor visar hon hur formandet av goda medborgare till Folkhemmet utfördes genom riktad social ingenjörskonst under första hälften av 1900-talet. 


26/7/2024

Efterlängtad nyutgåva av boken som berörde en hel värld!

Vad är meningen med livet, egentligen? Det var en av frågorna som dök upp när Mitch Albom besökte Morrie alla de där tisdagarna. En hjärtlig och upplyftande bok trots det tunga ämnet. En bok man minns.


02/7/2024

Katter och meningen med livet - en guide av Englands främste filosof

Årets filosofiska sommarbok nu på väg ut i bokhandeln. Är katter "lyckligare" än människor? Eller närmar de sig livets stora frågor på ett annat sätt? Och vad kan vi människor lära oss av dem?