Ulla-Lena Lundbergs släktkrönika både lyser och lågar

Ulla-Lena Lundberg, en av Finlands främsta författare, är i höst bokaktuell med en historisk berättelse om kamp för frihet och självständighet med kärlek och folkbildning i fokus. Hennes förra roman Is (2012) vann Finlandiapriset och blev den bäst säljande romanen i Finland någonsin.
Ulla-Lena Lundbergs nya roman Lyser och lågar börjar med Vasa brand 1852. Vi får följa tre kärlekspar ur tre generationer, från analfabetism via fruntimmersskolor och universitet till skoltrötthet och skolvägran. I centrum står Finns, en historisk folkhögskola i Esbo.
Själva grundandet av folkhögskolan är en triumf – här utspelar sig livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden vid 1900-talets början blir avvägningen mellan aktivism och laglydighet en svår samvetsfråga. Finland måste bli fritt, men får man bryta mot lagen? Parallellerna till dagens krigförande Europa är kusligt tydliga.
Lyser och lågar handlar om den brinnande kampen för folkbildning och upplysning, men också om de personliga sorgerna och vardagsslitet. Och naturligtvis om den glödande, allt uppslukande kärleken. Boken ges ut av Förlaget.
Ulla-Lena Lundberg är född på Kökar och numera bosatt i Diktarhemmet i Borgå. Hon är fil.mag. vid Åbo Akademi där hon även har titeln hedersdoktor. Lundberg har skrivit ett tjugotal hyllade verk, bland dem hennes episka sjöfartstrilogi.
Pressröster:
Lyser och lågar är verkligen en liten guldgruva för den som intresserar sig för Finland runt förra sekelskiftet, välskriven,
oupphörligt intressant och gripande, en berättelse där det är ”kvinnorna som håller världen i händerna”.
BTJ
Ingen skildrar död så bra som Ulla-Lena Lundberg
HUFVUDSTADSBLADET
Efter en tio års paus återvänder författaren Ulla-Lena Lundberg med nya romanen Lyser och lågar. Och hon gör det med känsla och eftertryck.
ÖSTNYLAND