Gå till huvudinnehåll

Vägen till samtal i en polariserad tid

20 augusti 2024

Med ökade motsättningar och ett bitvis högt tonläge i det allmänna samtalet ger boken Filosofera tillsammans konkreta alternativ för hur vi kan prata med varandra på ett eftertänksamt och inlyssnande sätt, även när det gäller svåra frågor.

Ett välmående samhälle behöver kloka tankeutbyten. I boken Filosofera tillsammans får vi metoder för att föra samtal om en mängd olika frågor och ämnen. Från det goda livet, rättvisa och svenskhet till framtiden. Genom att erbjuda tydliga verktyg hjälper författarna oss att skärpa vårt tänkande. Boken har sin grund i både akademisk filosofi och det som ibland kallas filosofisk praxis. Filosofera tillsammans är populärvetenskaplig och bjuder in till en större förståelse av vad det är att filosofera genom att vi själva är aktiva tillsammans med andra. Instruktionerna är enkla att följa och det behövs inga förkunskaper i filosofi. För den som är intresserad finns även en kortare teoretisk del.

 

Ur boken:

"Då och då stöter vi på föreställningen att filosofiska samtal är komplicerade, att det bara är något för intellektuella personer eller personer med många högskolepoäng. En annan förutfattad mening är att filosoferande handlar om ett slags pretentiöst flum. Eller att det saknar verklighetsförankring. Inget av det stämmer. I grunden handlar det om att undra. Och det gör vi ju alla emellanåt. I stort eller smått. I ett filosofiskt undersökande gör vi det bara lite mer noggrant och strukturerat. Och om vi har möjlighet att fundera tillsammans med andra öppnar det upp för helt andra insikter insikter än när var och en tänker för sig själv. [...] När vi samtalar om hur saker förhåller sig är många av oss vana att antingen bekräfta varandras åsikter eller försöka övertyga varandra i en debatt. Vår erfarenhet är att det är fullt möjligt att utforska frågor tillsammans på andra sätt, även när vi har till och med helt motsatta åsikter i en fråga. Däremot kan vi behöva öva på det. Och det är där de filosofiskt undersökande samtalen kommer in. De bygger på en ömsesidig respekt där det finns en öppenhet inför att ifrågasätta sina egna och varandras ståndpunkter, be om argument och våga prova nya tankar. Samtidigt skapar strukturen, den ömsesidiga respekten och verktygen en trygg och tydlig ram. Om vi lyckas släppa den personliga prestigen och låter nyfikenheten vara i fokus så har vi kommit en bra bit på väg. [...] Vi tycker att det är viktigt att vi, som samhälle, har bra redskap för att prata med varandra även när vi har helt olika ståndpunkter. Och den här boken hoppas vi ger möjlighet att stärka vår gemensamma samtalskompetens och nyfikenhet."

 

Sagt om boken:

"Det filosofiska samtalet fördjupar tänkandet, berikar tillvaron och hjälper oss att gemensamt borra in i viktiga frågor. Denna unika lilla bok ger de redskap som behövs för att filosofera tillsammans och illustrerar hur de kan användas i samtal om allt från det goda livet till robotarnas moraliska status och kärlekens natur."

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet

 

"Boken är ett utmärkt verktyg både för den som vill sätta igång med filosofiska samtal och för den som behöver ny inspiration. På rakt och direkt språk erbjuder den inblick i vad filosofiska samtal kan vara och hur de kan gå till. I bokens andra del finns uppslag på teman och enkla steg-för-steg-recept som lämpar sig för nybörjare såväl som den erfarne som vill prova nya upplägg. Handfast och fint bidrag till litteratur och filosofisk praxis!"

Tulsa Jansson, ordförande och grundare av SSFP

 

"Detta är utmärkt populärvetenskap, men inte bara utmärkt populärvetenskap. Man får en tillgänglig översikt  över filosofiska frågor och filosofisk metod, men man får också mycket mer: man får lära sig att filosofera. På detta sätt är boken en rik resurs både för den allmänintresserade läsaren, så väl som för akademikern. Jag kommer att låna övningar från den här boken till mina universitetskurser."

Lars Lindblom, biträdande professor, institutionen för kultur och samhälle vid Linköpings universitet

 

Om författarna:

Kalle Grill är docent och lektor i filosofi vid Umeå universitet där han undervisar i moralfilosofi, politisk filosofi och filosofisk samtalskonst. Han är 2024 års mottagare av Humanistiska fakultetens pedagogiska pris. Sedan 2008 arbetar han också med filosofisk praxis och har publicerat ett stort antal artiklar och bokkapitel på svenska och engelska, mestadels akademiska men även populärvetenskapliga. 

Erica Jonvallen arbetar som utredare med fokus på skol- och utbildningsfrågor. Hon har lett filosofiska samtal både på bibliotek och inom utbildningar för vuxna och ungdomar. Erica är legitimerad lärare i filosofi och svenska. Hon har även lett arbetet med olika kompetensutvecklingssatsningar för lärare på Skolverket och skrivit stödmaterial där filosofiska och sokratiska samtal lyfts som exempel på arbetssätt. 

Sofia Wrangsjö arbetar som filosofisk praktiker med fokus på gruppsamtal. Hon leder även filosofiska samtal utifrån konst med skolklasser på Moderna Museet och är ackrediterad logoterapeut av Viktor Frankl Institut i Wien. Hon har tidigare skrivit boken Att vara människa där hon ger en personlig och lättillgänglig introduktion till Viktor E. Frankls tankar och verktyg för att upptäcka mening i livet.

 

Titel: Filosofera tillsammans

Författare: Kalle Grill, Erica Jonvallen och Sofia Wrangsjö

Förlag: Blue Publishing

ISBN: 9789189205918

Kontakt och recensionsexemplar: Lars Hallström, lars@blue.se

Utkommer: 2024-09-05

Kontakter

Lars Hallström


Senaste nytt

27/3/2025

Han flydde Ryssland som elvaåring – nu försvarar han Väst med humor och hetta

Den internationellt uppmärksammade boken En immigrants kärleksbrev till Väst av Konstantin Kisin släpps i Sverige. Vid 11 års ålder lämnade han Ryssland för att söka ett bättre liv i Storbritannien. Idag är han en framstående komiker, författare och debattör. Hans populära podcast Triggernometry har över 1,2 miljoner prenumeranter. 


05/2/2025

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld

Skuggan lyfter: glimtar från en förlorad värld är en minnesbok och upptäcktsresa i en barndomsvärld som inte längre finns. Det är Per Anders Borius andra bok efter hans debut med En flanörs betraktelser våren 2024.


20/1/2025 - Senast uppdaterad 24 januari 2025

Dansa hela natten på undergångens brant, en serieroman

Palabra förlag har etablerat sig som ett viktigt serieförlag, med Paco Rocas Emilio och glömskan och Slumpens spår, och de fyra delarna av Balladen från norr av Alfonso Zapico. Nu kommer förlagets åttonde serieroman, en berättelse om kärlek i svåra tider av spanjoren Sebas Martín. 


10/12/2024

Robin Williams bakom kulisserna

Dave Itzkoff har skrivit en heltäckande och imponerande biografi över Robin Williams, en av de mest folkkära och missförstådda skådespelarna i USA.


03/12/2024

10 år efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris

Den 7 januari 2025 har 10 år passerat sedan terrorattacken mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris. Under några få minuter mördades tio människor på satirtidningens redaktion och än fler skadades och dödades i närheten eller i senare attacker. Händelserna chockade Frankrike och uppmärksammades världen över. Tre böcker som berör årsdagen ges ut på svenska.


03/12/2024

Förbjuden att minnas

Du måste glömma! är en gripande och sann berättelse om övergrepp inom katolska kyrkan. Hur blottläggandet motarbetats både av kyrkan och den egna familjen. Det är en bok om att minnas, trots all smärta.


04/11/2024

Julia von Lucadous dystopi – nu i svensk översättning

Riva är höghushoppare och står på toppen av sin karriär. Hon har miljontals fans och en egen signaturdrink. Men en dag tröttnar hon plötsligt, vägrar att träna och isolerar sig i sin lyxlägenhet. Vad har hänt? Och hur ska man få henne att börja hoppa igen?


15/10/2024

Om sorgens många vägar

Sorg är en del av alla våra liv. Om vi kan möta och acceptera den kan den utmynna i någonting som också är ljust. I boken Sorg – om förlust och läkning vid förändringar i livet bjuder författarna Marie Granberg Moquist och Eva Aggeklint in till att utforska sorgens många ansikten – utan pekpinnar och snabba lösningar. Att få vara i det som pågår. I den egna processen. Det finns inga rätt eller fel, men det finns en väg framåt.


02/10/2024

Yeonmi Park flydde Nordkorea - från sexslav i Kina till frihetskämpe i USA

Den hyllade människorättsaktivisten och författaren till storsäljaren In Order to Live (För att kunna leva) slår nu larm i sin nya bok Medan tid ännu är (While Time Remains) och påminner oss om hur bräcklig friheten är och vad vi måste göra för att bevara den.


24/9/2024

En rak vänster! – Den lilla röda ordboken av David Eberhard och Tobias Persson

Samhället vacklar. Bristen på gemensamma och tydliga definitioner splittrar oss. Men nu kommer räddningen. Bli mer konformistisk i sinnet och mer röd i hjärtat med den nya svenska lilla röda ordboken!


02/9/2024

Pallas Athena jobbar på Max i Landskrona. Ny lyrik från Hoc Press.

Latinforskaren Anna Blennow debuterade som poet 2021 med långdikten Helsingborgsång. Hennes nya diktsamling, På resa med Platsens Ande, är en fristående fortsättning som rör sig i vidare cirklar ut i världen.


14/8/2024

En ny chans för besvärliga barn, med tvång!

Idag finns en diskussion kring hur omhändertagna, frihetsberövade barn behandlas inom socialvården. Kan vi lära oss något av historien? Enligt Louise Lindblom är det precis vad vi kan göra. I boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor visar hon hur formandet av goda medborgare till Folkhemmet utfördes genom riktad social ingenjörskonst under första hälften av 1900-talet. 


26/7/2024

Efterlängtad nyutgåva av boken som berörde en hel värld!

Vad är meningen med livet, egentligen? Det var en av frågorna som dök upp när Mitch Albom besökte Morrie alla de där tisdagarna. En hjärtlig och upplyftande bok trots det tunga ämnet. En bok man minns.


02/7/2024

Katter och meningen med livet - en guide av Englands främste filosof

Årets filosofiska sommarbok nu på väg ut i bokhandeln. Är katter "lyckligare" än människor? Eller närmar de sig livets stora frågor på ett annat sätt? Och vad kan vi människor lära oss av dem?


18/6/2024

Katter och meningen med livet – ”En bok för att minska din oro” av John Gray

Är katter "lyckligare" än människor? Eller närmar de sig livets stora frågor på ett annat sätt? Eller inte alls? Och vad kan vi människor lära oss av deras "filosofi"? Bli friare och mer bekymmerslös med en underbar sommarbok, nu i svensk översättning av Elisabeth Helms.